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Standard interpretations
/ Computer-based training (CBT) for asbestos awareness with improved designs for learning effectiveness but
shorter than ...

= Standard Number: 1926.1101(k)(9)(vi)

OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these
requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer
obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our
enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our
guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's
website at hitp://www.osha.gov.

May 26, 2017

Mr. Stephen A. Newell

ORCHSE Strategies, LLC

2100 M Street, NW Suite 170-357
Washington DC 20037

Dear Mr. Newell:

Thank you for your March 21, 2017, letter to the Occupational Safety and Health Administration’s (OSHA)
Directorate of Enforcement Programs concerning the requirements of OSHA's Asbestos Standard for Construction,
29 CFR 1926.1101. Your letter concerns the minimum training duration of two hours required for employees
performing Class |V asbestos operations, as specified at paragraph 29 CFR 1926.1101(k)(9)(vi). This reply letter
constitutes OSHA’s interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question
not detailed in your original correspondence. We've summarized your background information, below, and
paraphrased your question. Our response follows.

Background: Employees performing Class IV asbestos operations must receive at least two hours of training.
See 29 CFR 1910.1101(k)(9)(vi). You claim that advancements in computer-based training (CBT) now enable
employers to deliver mandatory training content to employees effectively in less than two hours. You cited
research on adult learning (providing a list of five journal articles) in support of the notion that increased
instructional time can be detrimental to learning effectiveness. You also assert that arbitrary training time
requirements are not related to learning optimization and efficiency.

You state that some companies and training centers are using CBT that covers all required training elements and
allows trainees to complete the training at their own pace. As you describe the training, trainees do not receive
credit for completing the course until they can demonstrate competency. You indicate that embedded review
questions ensure that trainees comprehend the content of the training before moving forward, and that contact
information is provided for safety and health professionals who are available to answer trainee questions.
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Question: In the circumstances described, would OSHA allow the use of CBT for less than two hours, as long as
it covers all required training elements in compliance with 29 CFR 1926.1101(k)(9)(vi)? Would this be considered a
de minimis violation of the training duration requirement?

Reply: OSHA's Asbestos Standard for Construction, 29 CFR 1926.1101, has the following requirements for
training employees performing Class |V operations:

The employer shall train each employee who is likely to be exposed in excess of a PEL [permissible
exposure limit], and each employee who performs Class | through IV asbestos operations, in accordance
with the requirements of this section. Such training shall be conducted at no cost to the employee. The
employer shall institute a training program and ensure employee participation in the program. [29 CFR
1926.1101(k)(9)(i)]

Training shall be provided prior to or at the time of initial assignment and at least annually thereafter. [29
CFR 1926.1101(k)(9)(ii)]

Training for employees performing Class IV operations shall be consistent with EPA [U.S. Environmental
Protection Agency] requirements for training of local education agency maintenance and custodial staff as
set forth at 40 CFR 763.92(a)(1). Such a course shall include available information concerning the locations
of thermal system insulation and surfacing ACM [asbestos-containing material]/PACM [presumed asbestos-
containing material], and asbestos-containing flooring material, or flooring material where the absence of
asbestos has not yet been certified; and instruction in recognition of damage, deterioration, and
delamination of asbestos containing building materials. Such course shall take at least 2 hours. (ltalics
added for emphasis.) [29 CFR 1926.1101(K){9)(vi)]

OSHA's Class IV asbestos training is commonly called “asbestos awareness training.” In adopting the requirement
for Class IV asbestos workers to have two hours of training, OSHA explained:

[Workers] who have performed work now designated Class ...IV have developed asbestos-related disease...
[Tlraining is one of the most powerful instruments to protect workers ...Imposing time criteria for courses will
help insure that sufficient time for instruction is provided. 59 Fed. Reg. 40964, 41020 (Aug. 10, 1994).

As the standard requires a minimum of two hours of training, a violation exists whenever a covered employee does
not receive that amount of training.

OSHA's policy on de minimis conditions is explained in its Field Operations Manual (FOM), CPL 02-00-160 (Aug.
2, 2016). De minimis conditions are those where an employer has implemented a measure different from one
specified in a standard, but that difference has no direct or immediate relationship to safety or health. Whenever
de minimis conditions are found during an inspection, OSHA documents them in the same manner as other
violations, but OSHA does not propose a penalty or require abatement. See CPL 02-00-160, Chapter 4, Section
VII. Whether a particular training course for employees performing Class IV asbestos operations that lasts less
than two hours constitutes a de minimis condition under 29 CFR 1926.1101(k)(9)(vi) will be determined on a case-
by-case basis. For a deficiency in the length of a training course to be considered a de minimis condition, the
training would need to ensure employee competency in all required training elements. Factors OSHA may
consider in specific cases include the duration, content, and quality of the training, as well as the availability of
trainers to answer trainee questions and the trainee’s prior training, experience, and abilities.

The research you provided with your letter, while not specific to OSHA asbestos awareness training, contains
useful guidance for training providers that can help them improve the effectiveness of their training materials, no
matter the length of a particular course.
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Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA’s
requirements are set by statute, standards, and regulations. Our letters of interpretation do not create new or
additional requirements but rather expiain these requirements and how they apply to particular circumstances.
This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. From time to time, letters are affected
when the Agency updates a standard, a legal decision impacts a standard, or changes in technology affect the
interpretation. To assure that you are using the correct information and guidance, please consult OSHA’s website
at www.osha.gov. If you have further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at
(202) 693-2190.

Sincerely,

Thomas Galassi, Director
Directorate of Enforcement Programs

UNITED STATES
DEPARTMENT OF LABOR

Occupational Safety & Health Administration
200 Constitution Ave NW

Washington, DC 20210

. 800-321-6742 (OSHA)

TTY

www.OSHA . gov

FEDERAL GOVERNMENT

White House

Severe Storm and Flood Recovery
Assistance

Diaster Recovery Assistance
DisasterAssistance.gov
USA.gov

No Fear Act Data

U.S. Office of Special Counsel

OCCUPATIONAL
SAFETY & HEALTH

Frequently Asked
Questions

https://www.osha.gov/laws-regs/standardinterpretations/2017-05-26 3/4



